[...] dla osób zdrowych są całkowicie bezpieczne. W przypadku nastolatka chciałbym zwrócić jednak uwagę na to, że może warto swój wzrok skierować najpierw na odżywkę pochodzącą z jaja. Jednak to zalecenie dotyczy głównie młodzieńców, którzy zauważają większą ilość problemów skórnych po spożyciu mleka. A jeśli wybierasz białka roślinne, to w tym wieku [...]
Weganizm jest definiowany jako styl życia dążący do całkowitego wykluczenia cierpienia zwierząt. Kury naturalnie także należą do tej grupy. Czy cierpią one podczas znoszenia jaja? Raczej nie, a mimo to jajka są na liście produktów niedozwolonych w diecie wegańskiej. Nie są wegańskie, ponieważ pochodzą od zwierząt i są produktem zwierzęcym. Oto [...]
[...] zasada: im więcej jesz, tym bardziej tyjesz. Względnie bezkarnie można pić herbatę niesłodzoną, kawę niesłodzoną, wodę, jeść czyste białko (np. serwatkowe, kazeinowe, jaja), czy też dostarczać niektóre rodzaje warzyw, które cechuje bardzo niska kaloryczność. Bezpieczne są również niektóre rodzaje zamienników cukru. Jednak, jeśli nadwyżkę [...]
[...] utratę beztłuszczowej masy ciała, dlatego dobrym rozwiązaniem byłoby w tym przypadku uzupełnienie diety w nadwyżkę protein (np. białka serwatkowe WPC, WPI, WPH, białka jaja, białko kazeinowe, chude ryby, mięso itd.) i dostosowanie bilansu kalorycznego do ponoszonego w trakcie treningu na rowerach stacjonarnych kosztu energetycznego (od 400 [...]
[...] stopniu wpłynąć na nasz organizm od strony zdrowotnej i estetycznej. W sytuacji takiej warto bazować na jak najmniej przetworzonych źródłach, takich jak: mięsa, ryby, jaja, nabiał, ryże, kasze, makarony, ziemniaki, płatki zbożowe, oleje, orzechy, nasiona, masła orzechowe, ryby, tłuste mięsa, jaja, warzywa, owoce. Większość osób, [...]
Witamina D to mikroskładnik pokarmowy z grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Ludzki organizm potrafi syntetyzować witaminę D z cholesterolu w skórze pod wpływem promieniowania UV. Jednak w naszej strefie geograficznej możliwość ekspozycji na promieniowanie słoneczne jest ograniczona, dlatego witamina D jest dla nas niezbędnym składnikiem [...]
Kiedy stajesz się nastolatkiem, w Twoim młodym organizmie zachodzi wiele zmian. Rozwija się ciało, dojrzewa sfera emocjonalna i szaleją hormony. Dzieje się tak dużo, że aż ciężko uwierzyć, że można sobie z tym poradzić. Jednak natura nie jest "głupia" i warto jej zaufać. Biorąc pod uwagę, że młodzież poświęca dużo czasu na naukę oraz rozwijanie [...]
Większości osób, gdy wspomni się o diecie czy ćwiczeniach, pierwsze co przychodzi na myśl, to odchudzanie. Jednak dieta i treningi są związane nie tylko procesem redukcji, ale również budowania i utrzymanie masy mięśniowej, które wbrew pozorom, mogą być dużo trudniejsze niż odchudzanie. Podsumowanie Aby zbudować ładną sylwetkę, warto mądrze [...]
Na rynku suplementacji istnieje kilka kategorii suplementów diety, których zastosowanie zależne będzie od tego, jaki cel treningowy sobie obraliśmy. Przeważnie największym zainteresowaniem cieszą się suplementy o działaniu anabolicznym, takie jak kreatyna. Jednak tuż za nią plasuje się BCAA, które powszechnie wykorzystywane jest przez sportowców [...]
[...] potrzebują od 200 do 250 g protein dziennie (2 – 2,5 g na kg masy ciała dziennie), z tego 30% może pochodzić z koncentratu, izolatu, hydrolizatu białka serwatkowego, białka jaja czy kazeinowego. W czasie redukcji korzystne może być dostarczanie od 230 do 350 g protein dziennie (2,3 – 3,5 g na kg masy ciała dziennie). Oficjalne rekomendacje dla [...]
[...] i 100g polioli 0 g białka 0 g tłuszczów 1,5 g błonnika Ciasto dyniowe z lukrem z ksylitolu Składniki: 170 g mąki jaglanej 30 g mąki ziemniaczanej 140 g oleju kokosowego 2 jaja „L” 100 g ksylitolu 200 g obranej wcześniej dyni 1,5 g proszku do pieczenia cynamon i kardamon 40 g cukru pudru z ksylitolu (ksylitol zmiksować w blenderze [...]
Dla osób, które nigdy wcześniej nie miały do czynienia z dietą ketogeniczną, jej rozpoczęcie i utrzymanie może być dość trudne. Smaczne posiłki nie zawsze są tutaj ułatwieniem, bowiem przestawienie się organizmu na inne źródło energii zajmuje trochę czasu i pewne czynniki fizjologiczne są nie do przeskoczenia. Dlatego też warto się dowiedzieć, [...]
Dieta ketogeniczna to dieta o bardzo niskiej zawartości węglowodanów i dużej ilości tłuszczu, która została opracowana, aby pomóc dzieciom i dorosłym cierpiącym na napady padaczkowe. Obecnie pomaga ludziom osiągnąć szereg celów zdrowotnych, w tym utratę masy ciała. W diecie tej około 5 do 10 procent dziennego spożycia kalorii pochodzi z [...]
[...] się, które nie posiadają odpowiedniej ilości warzyw i owoców w swojej diety. Szczególnie osoby na dietach białkowych, ketogenicznych oraz innych dietach bogatych w mięso, jaja, białko serwatkowe, nabiał. Co nie oznacza, że ograniczenie tych produktów jest rozwiązaniem. Nadmierna ilość produktów zbożowych również zwiększa ryzyko zaburzeń [...]
[...] w 100 g, producent deklaruje 410 kcal w 100 g produktu) czy sos winegret (472 kcal w 100 g). IV kategoria Produkty zawierające 150-200 kcal w porcji 100 g – chude mięso, jaja, sery twarogowe (chude). V kategoria Produkty zawierające 30-100 kcal w 100 g – chude mleko i napoje mleczne, chude ryby, warzywa i owoce. Klasyfikacja według Barbary [...]
[...] 130 mg wapnia na 100 g sezam - ponad 110 mg wapnia na 100 g fasolka szparagowa - 65 mg na 100 g pestki dyni - około 55 mg wapnia na 100 g brokuły - prawie 50 mg na 100 g jaja - ponad 40 mg na 100 g Warto dodać, że zaopatrzyć się również można w wody wysokozmineralizowane, gdyż jest to zdecydowanie niedocenione źródło wapnia. Bywają takie, [...]
[...] ilość aminokwasów EAA, a więc będą dostarczały nam aminokwasów, których nie jesteśmy w stanie sami wyprodukować. Będą to przede wszystkim mięsa i przetwory mięsne, podroby, jaja, nabiał, w tym sery, jak i ryby i przetwory z ryb. Ważne jest przy komponowaniu diety, aby uwzględniała ona wszystkie źródła białkowe, ale minimum 3-4 z nich, co zapewni [...]
Statystyczny Polak zjada w tłusty czwartek 3 pączki, dostarczając tym samym około 800-1200 kcal. Czy tyle wystarczy, aby przytyć? Pączki twarogowe Na 6 porcji: ser twarogowy półtłusty – 250 g mąka owsiana/ mąka orkiszowa – 100 g dżem owocowy – 60 g jajko kurze syrop klonowy – 50 g proszek do pieczenia – 3 g czas przygotowania: 30 minut. Przepis: [...]
Cholina jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu i utrzymania zdrowia. Pomimo tego, że nasza wątroba może wytwarzać niewielkie ilości choliny, to jej znaczną część koniecznie musimy dostarczyć z diety. Cholina nie jest rozpuszczalna w wodzie, nie należy do grupy witamin ani minerałów, jednak często jest umieszczana wraz z kompleksem [...]